Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2008 11:15 - Кризата може да продължи и 3 години? И на БФБ?
Автор: biznesat Категория: Бизнес   
Прочетен: 4786 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 15.07.2008 12:27


След като на 20 август прогнозирах труса, който ни очаква и индексите паднаха с над 40% от рекорда достигнат само 1-2 месеца след анализа ми, реших да напиша отново мнението си за ситуацията, надявайки се да не съм прав. В анализа от 20 август се прогнозираше лош сценарии за развитието на САЩ и, че българския пазар може да бъде много засегнат.

Все още няма пълна година от започването на кризата на фондовите пазари (броейки от деня на достигнатите върхове). Започвайки с анализ от общото към частното, можем да кажем че ипотечната криза в САЩ (която срути нашата борса, чрез разпродажби от чужденци) е по тежка от спукването на интернет балона в края на 1999 г. и началото на 2000 г. Тогава кризата продължи 3 г., като например немския индекс DAX прави връх през март 2000 г. и дъно чак през март 2003 г., като губи близо 70% от стойността си. Почти всички анализатори са обедидени, че ипотечната криза е много по-сериозна от краха на интернет балона. В петък Инди Мак бе взета под крилото на държавата в САЩ, която ясно показва че сме далеч от края на кризата. Нещо повече, финансовата криза е съчетана с петролен шок и с криза на пазара на хранителни продукти. Последните две предизвикват анархия в света, като бунтове в Латинска Америка и Филипините, и не случайно нападенията върху тръбопроводи в Нигерия са често явление, защото бедните и гладни хора са готови на революция и тероризъм, защото и без това умират от глад. Възможно е САЩ да излезе от ипотечната криза след 5-10 като много по-малка икономика, а доларът с много по-малко приложение.
Още повече, че Фед и ЕЦБ може би рискуват повторение на “черния” понеделник от 1987.

Какво общо имаме ние с това? Мнозина си мислят, че България е остров и че борсовия бум от последните години доказва, че сме направили нещо собствено, но истината е съвсем друга. През 1998 г. българския пазар пада с над 50-80% (липсва индекс за да може да се изчисли, но например акциите на бенчмарка тогава Булгартабак холдинг поевтиняват с 80% от достигнатите върхове). Причината е мораториума върху вътрешния дълг в Русия и паническото закриване на портфейли на чужденци в Източна Европа без оглед на цена. При липсата на българските пенсионни фондове и слабата законодателна подкрепа за миноритарите, цените паднаха без подкрепа. Кризата продължи 3 г. до 2001 г. когато цените запълзяха нагоре в продължение на 6 г., чак до 2007 г. След 2003 г. това съвпадна и с над 200% ръст на основния индекс в Германия например и с почти 100% ръст на основния индекс в САЩ. Тоест съчетанието от супер ниски коефициенти P/E (около 2) и ръста в чужбина, предизвикаха еуфория, която заведе коефициента P/E и до 40-50 за отделни дружества.
Сега обаче идва отрезвяването. Доскоро P/E тата на банките в Западна Европа и САЩ бяха 8-10 и се говореше, че са подценени, докато не започнаха отписванията на активи за милиарди и фалитите.

Ипотечната криза обаче постави България пред редица проблеми, например лихвени, както и намаляване на входящите парични потоци и дори изтичането на капитали. За първи път през последното тримесечие на 2007 г. преките чуждестранни инвестиции не покриваха дупката в баланса на страната.

Мажоритаря на БТК (американския застраховател AIG загубил много поради ипотечната криза) гласува телекома да разпредели 460 млн. лв. дивидент. Това потвърди правилото, че при криза в развитите пазари се тегли финансов ресурс от периферните пазари (развиващите се пазари).

Не по-малко негативи преживяват българските банки, които поради повишените лихви у нас, са по-неконкурентоспособни, спрямо банките с компания майка, имаща достъп до евтин ресурс. Блогърът Пламен Дерменджиев попита "Дискриминира ли БНБ българските банки?"

А анализ показа, че публичните банки изостават в ръста на печалбата от средното за банковата система, въпреки капиталовата инжекция от 240 млн. лв., каквато през 2008 г. едва ли ще имат възможността да получат.

Цяла плеяда от дружества на които се залагаше много (бяха в сред най-ликвидните) реализираха или загуби или неизпълнение на прогнозираните печалби, като тук попадат ОЦК, Каолин, Оргахим и други.

Анализ на резултатите на промишлените предприятия за първото тримесечие на 2008 г. показа, че 39% от тях реализират спад на приходите от продажби, тоест не само, че ръстът им не покрива инфлацията, но и реализират спад на продажбите. А дали очакванията са били за нещо повече, само инвеститорите могат да кажат.

"Преди 1 г. Рено-Нисан е искало плащане на доставените автомобили след 3 месеца, а вече иска до 45 дни, което увеличава оборотния капитал двойно, което дори при леко оскъпения банков ресурс води до намаляване на печалбата.", заявиха от Еврохолд България.

В допълнение, акциите могат да се търгуват на 5 или 25 P/E при еднакъв фундамент.


Така става много ясно, че може да видим доста странна ситуация, за свикналите да виждат само зеления цвят, просто защото ипотечната криза в САЩ лишава пазарите от ликвидност. Разбира се дано не видим по-ниски цени от текущите. Но историята показва, че понякога има по-дълги кризи от 10-те месеца, които видяхме.

Последния най-добър пример е Японското чудо. Оказва, се че когато се говори за чудо, често има огромен срив. Въпреки че Тойота, Нисан, Сони и другите японски компании са лидери в света, японския индекс губи 80% от 1990 г. до 2003 г.

Наистина българската икономика вероятно ще продължи да се развива изпреварващо спрямо страните от ЕС, но дали тези ръстове ще реализират борсови компании или неборсовите поделения на чужди банки, чужди строителни компании, чужди софтуерни и други аутсорсинг компании (включително архитектурни и други инженерни). Дали България не е един пазарен придатък на мултинационалните компании и единственото ни богатство са останали хората, които стават все по-малко, а най-специализираните се привличат от чуждестранните компании, които вместо 2-4 000 евро в Западна Европа плащат 1-2 000 евро на българските инженери, шофьори, строители.

Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.



Тагове:   може,


Гласувай:
0



1. stefanov - Няколко думи за кризите
15.07.2008 12:03
Никаква кабалистика не е в състояние да влияе на икономическите процеси. Бизнесът наистина е джунгла. Но в джунглата няма кризи или доколкото ги има, те пак са причинени от човека. Защо се получава така? Човекът е ПРИВИДНО ПРИРОДЕН феномен. Докато животното се стреми да се впише и оцелее в природата, то човекът търси все повече начини, да се освободи от нея. Един прайд от лъвове няма да изтреби всички антилопи в района в някаква глупава игра на перчене, избиване на комплекси, или от лакомия. Хищникът убива, колкото му е нужно за да се нахрани и не е склонен към преяждане, от което би загубил форма. Кризите в икономиката се дължат на недостатъчния финансов ресурс в населението. 3% от световното население владее над 60% от материалните и парични активи на планетата. Кризата е заложена в схемата на играта. Тя просто връща нещата към допустимата степен на търпимост. При това кризата удря най-силно богатите - колкото си по-богат, толкова по-големи са и загубите ти. Бедният няма какво да губи, освен живота си, но животът не е икономическа категория. Което съвсем не означава, че не може да бъде използван, като икономически лост. Още Сталин беше осъзнал, че има по-добър начин да накараш някой да работи и то много усърдно, без да го стимулираш материално. Никаква пазарна икономика не беше в състояние да индустриализира Русия и да я направи ядрена сила. Направи го ГУЛАГ. Останалите руснаци бяха само формално СВОБОДНИ, но и едните и другите работеха с ентусиазъм и с ентусиазъм мряха като мухи по фронтовете. Явно Сталин е бил наясно с максимата на генерал Уилям Уестморленд - Главнокомандващ американските воиски в Южен Виетнам: "Когато си ги хванал за топките, няма начин умовете и сърцата им да не те последват."
Същото правило важи и в бизнеса.
цитирай
2. анонимен - За кризите и Сриввлиовците
15.07.2008 13:19
дот ком бъбъл-ът и ипотечната криза в сащ в момента имат съвсем различен характер (от гледна точка на засегнатите и последиците -настоящи - бъдещи)една от друга и никак не ме кефи начина по който се злоупотребява от проспалите университета или не-дочелите необходимото за да правят изводи


относно връзката европа-сащ и в частност българската икономика ще имате нужда да доста да се обосновете защо ни чакат апокалиптични последици кото повярвайте ми цената на капиталовият ресурс въобще не е силен аргумент срещу 500 милиона потенциални потребители за държава членка в която средната работна заплата е ДВА пъти по малка от предишната в списъка.... а да не говорим за цялото пре-експониране на проблема (ес анд пи и дау са паднали с 15% а софикс с около 30 дали не е време да се пазарува а? е все пак има сриввлиовци (неграмотни паникиори) и в банковата ни система ... на бфб още витае духа на продавачите от 130

като се върнат от почивка в чужбина българите .... ще видим

цитирай
3. анонимен - неграмотник
15.07.2008 23:29
да не би ти да си го писал това :)
Има един пич във форума на инвестора, та си мисля, че имате нещо общо двамата.Освен, че очаквате утре светът да свърши, и двама ти ви е Страх.Или пък сте едно и също лице :)


Към автора

С първата статия улучи.Но с втората, ще отидеш в забвение.Нооо, кво да се прави, вируталната слава е изменчиво нещо.

И, малко по положително, че така като те
чета, направо ми идва да се самоубия

хаххахаха

пич, или много пари са загубил, или нямаш опит с борсите., или и двете :)

цитирай
4. biznesat - Приятелю,
15.07.2008 23:55
от толкова време съм по борсите, сигурно ти си 3-4 пъти по-малко години от мен по борсите
а може и 10-15 пъти
а пари да съм загубил? приятелю, аз прогнозирах спада, мислиш ли че не съм продал?
цитирай
5. анонимен - Бат Васко
19.07.2008 10:01
Дано да не си прав, колега. Но, честно казано, ми звучат много логично твоите разсъждения...
цитирай
6. анонимен - Развълнуван
19.07.2008 17:54
Независимо дали ни харесва най-вероятно е прав. И е прав по много причини - най-вече ако някой е чувал за вълновата теория на Елиът и има понятие от прилагането й ще види, че нещата звучат доста логично. В целия свят липсва ликвидност, ФЕД и ЕЦБ правят отчаяни опити да я създадат - единия като налива пари в къртичини, а другия като се бори с инфлацията. Ако обаче нещата се развиват със същите темпове и в същата посока (а за сега няма изгледи за промяна) май ще се случи най-лошото - ще се справят с инфлацията и ще дойде дефлация. А появили се дефлация - това е началото на края... Знам, че звучи доста апокалиптично, но шансовете това да се случи са доста големи - защото след спукването на имотния балон, следва спукване на балона стоките, а след това и кредитния балон, който всъщност е в основата на всички други балони. А тогава парите изведнъж ще изчезнат, защото най-бързо поскъпващото нещо при липса на кредитен ресурс, ниска ликвидност и дефлация всъщност е именно кеша и който го има ще знае стойността му.
цитирай
7. анонимен - добре!
29.07.2008 10:21
Когато преди повече от половин година във форума някои колеги-инвеститори даваха прогнозите си, че СОФИКС се е запътил към индекс 800, а даже и по-малко, 90% от участниците се заливаха от смях и ги пращаха на доктор-психиатър. Като гледам повечето от коментарите тук повечето форумджии (а може би и инвеститори) не са повишили нито подготовката си, нито ъп-аджийските изяви. Светът рядко е такъв, какъвто желаем и си върви по закони, които ако разгадаем ще ни бъдат спестени ядове, безсънни нощ, пари и какво ли още не. А който счита цените за ниски, нека да заповяда, а не да убеждава публиката колко е изгодно да се купува.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: biznesat
Категория: Бизнес
Прочетен: 185845
Постинги: 22
Коментари: 209
Гласове: 137
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930