Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2008 09:12 - Как си вкарахме автогол с плоския данък и поканихме кризата да дойде?
Автор: biznesat Категория: Бизнес   
Прочетен: 3992 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 10.10.2008 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Краткосрочния ефект от въвеждането на плоския данък, въведен от 2007 г., вероятно е отрицателен. Аргументите в тази посока са няколко. По-малкия е, че се увеличи разполагаемия доход на фирмите и гражданите, което доведе до раздуто потребление и увеличи търговския дефицит. Това до голяма степен парира отрезвяващия ефект от увеличените минимални задължителни резерви (МЗР) на БНБ от 8 на 12%, което банката направи за да удържи кредитната експанзия. За съжаление БНБ и Правителството играха от различни отбори.

По-големия негативен ефект от по-големия разполагаем доход за гражданите има мултиплициращ ефект. С увеличените доходи гражданите можаха да изтеглят по-големи кредити, включително ипотечни със срок до 35 г. Тези ипотечни и потребителски кредити бяха изхарчени веднага, което увеличи оборота в страната, да увеличи държавните приходи от ДДС и от данък печалба, поради увеличените пари в икономиката, но увеличи и търговския дефицит и кредитната задлъжнялост на България до 32 млрд. евро.

Разбира се дългосрочно плоския и нисък данък от 10% има полза за изсветляване на икономиката и повишаване на стимула за работа.

Първа плосък данък е въвела Естония, която вече се тресе от икономическа криза. Безработицата в Естония на най-високо ниво от над три години, апартаментите в столицата Талин продължават да поевтиняват, а продажбите на имоти в Естония достигнаха петгодишно дъно.

Тоест едва ли само данъчната реформа е панацея за държавата ни. Просто засега с по-ниските данъци си вкарахме автогол. Включително и защото публичните компании показаха по-високи печалби и това доведе до надуване на балон в цените им. Ниските данъци създадоха илюзията, че сме забогатяли, но това ще се окаже само илюзия.


Тагове:   как,   данък,   автогол,


Гласувай:
0



1. анонимен - absolutno viarno
10.10.2008 11:12
Защото няма читав макроикономист, в управлението, нека се проследи какво са преподавали повечето финансисти в държават. Найстина държавата позволи на продавачките да се награбят с кредити и сега следващите 10 години никой няма да потребява пълноценно стоки и услуги щото ще връщат кредити . В същото време данъчната политика и законодателството третират хората като престъпници и така сътворяват и законите, при което при технически грешки или недобропознаване на законите да се плащат излишни данъци , некалкулирани в цената , което води също до фалити. Дори самите те си го признават с потенциални промени за ВОП сделките, защото ситацията при тях взе да се изяснява две години след въвеждането. Слагането на неплатими глоби като тази от 15 хил за нерегистриран договор .... това не е глоба, това е вкарване във фалит на всяка фирма с оборот до 200 000 лева !!!!!! И ако тази фирма има 10 души персонал после тези 15 хиляди ще им ги платят във вид на обещетения за безработица! Какво печели държавата - НИЩО ! Загуба на каквито и да е данъци от тази фирма и увеличена безработица !! А срокове от ТРИ КАЛЕНДАРНИ дни няма никъде в европа. НЯМА !!! Навсякъде в Европа можеш да си коригираш дори ДДС декларация . Сега искат още защити за работниците в КТ , скоро вече работодателя няма да има право да ги кара да работят и ще е задължен да им осигури анимация на работното място за да са щастливи. Омръзна ми управители да питат, а те какво право имат , когато работника ги съди или ги заплашва, и аз да им казвам ами .... всъщност и реално НИКАКВИ.
цитирай
2. анонимен - Uno momento
10.10.2008 11:29
Toва което казваш е вярно, но тук има и положителни ефекти. Като нарастване на търсенето на стоки произведени в България и намаляване на безработицата от реален разтеж. Виското данъчно бреме не е решение, а точно обратното. Както и валутния борд не е решение, а точно обратното.
И още един важен елемент. Нарастналото кредитиране ще доведе до допълнителен ръст.
Тази на пръв поглед фалшива схема се използваше от западняците много ефективно. За съжеление резултатите в Америка се виждат сега :)
цитирай
3. анонимен - до анонимен 2
10.10.2008 11:36
Грешиш не търсят в повече стоки произведени в БГ , повето хора си купиха техника защото на база ниския долар ,тя стана много по-достъпна. Не се увеличи работоспособността обаче с намялаване на безработицата. Съвсем стана разглезен персонала, много некомпетентен и незаинтересован. Защото поради липсата на кадри и споменатия ръст на произвоство и търговия , лесно се намира вече работа с добро заплащане въпреки некомпетентността. Но той не е производителен , което рано или късно ще си проличи, сега все още фирмите взели кредити могат да си позволят разхищение на ресурс. Защото нямат реална представа за точната калкулационна цена на предлаганата стока или услуга, а ние говорим за планиране.
цитирай
4. анонимен - Ама вие сериозно ли?
10.10.2008 14:28
Без неуважение, но това са пълни глупости!
Отрезвяване на пазара се получава не с ограбване на труда на хората (чрез високи данъци и осигуровки), а чрез поощряване на спестяванията.
Това че у нас липсва координирана политика за това е съвсем отделен проблем и няма общо с преките данъци.
А дали държавата е добър стопанин на парите (ако ги беше прибрала от данъци, както внушава авторът) е меко казано спорно.
Просто тези пари нямаше да ги има и толкова. Кой щеше да спечели? Никой.
А колкото до купуването на вносни стоки?
Ами какви да си купят хората, като няма българско производство? Още един проблем, който трябва да се адресира, а не да се ограничава потреблението.
Ако някой не е разбрал, криза се преодолява с ПОВИШАВАНЕ на потреблението, не с ограничаването му (както си личи и от съвпадението на цитираните източници в самата статия)
цитирай
5. daecon - пълни глупости
10.10.2008 16:33
единственото добро нещо, което направи това правителство е плоския данък. този данък позволява на бизнеса да расте. за разлика от косвените данъци, които увеличават своята относителна тежест и целта им е да ограничават потреблението. кредитната експанзия по никакъв начин или почти никакъв не е свързана конкретно с плоския данък. проблемите с пазара на недвижими имоти, кредитирането, размера и структурата на дефицита по търговското салдо и др. такива са резултат на много други икономически процеси и политики и много по-важни от въвеждането на плоския данък. не търсете под вола теле.
цитирай
6. анонимен - къде живеете? Плоския данък ограби ...
13.10.2008 11:42
къде живеете? Плоския данък ограби хората със заплати по 400 лв колкото и да ви е чудно има такива заплати има и по 200 лева които реално се дават без да се дава нещо допълнително тези с ниските заплати го духат винаги защото държавата винаги е права Реализират се "излишъци" за да се чудят как да ги откраднат после. Плоския данък си беше на гол тумбак чифте пищови Ми то Петър Димитров едва ли разбира от икономика не ме гледайте умно той човека е учил в Москва и толкова разбира за съжаление както и тези които дойбоха от Лондон и се угоиха като въшки върху краставо куче а когато кучето умре какво става с въшките?
цитирай
7. анонимен - всеки
16.10.2008 10:29
всеки от вас е прав нищо че единия отрича мнението на другия и това е така защото като цяло сме ГОЛА ВОДА и за да се оправим трябва да спре да се краде във всички нива на държавата а това без действаща прокуратура няма как да стане
цитирай
8. анонимен - Desi
15.09.2009 15:20
Мислил ли е някой за средно решение между плосък данък и необлагаем минимум. Според мен той би изглеждал по следния начин и би могъл да се нарече стъпаловиден.

Необлагаем минимум до 300лв. (цифрите са примерни)

от 300 до 500 лв. 10%

от 500 до 1000 лв 12%

от 1000 до 2000 лв. 15%

Тъй като обаче тези, които получават да кажем 320 лв. заплата ще се окажат ощетени и реално ще получават нето по малко от 300лв заплащайки данък от 10%, плащането да става така:

Ако заплатата е 320лв., то 10% да се заплащат само върху 20лв. а 300лв. осташата необлагаеми, ако заплатата е 1100лв. данъкът да бъде 12% от 1000лв и 15% от 100лв. и така нататък.

Данъчните системи na западноевропейските държави не са по съвършени. Аз живея от 10 години в Швейцария, пътувам много често и до Германия и си плащам данъци тук. В Германия много отдавна се води дискусия за реформа в данъчната система, а в Швейцария аз лично съм се чувствала ощетена от системата, така че направете нещо ново и наистина справедливо. Нека България бъде прецедент и за нещо добро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: biznesat
Категория: Бизнес
Прочетен: 185846
Постинги: 22
Коментари: 209
Гласове: 137
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930