Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2008 11:58 - Обикновени и необикновени начини за лично справяне с кризата
Автор: biznesat Категория: Бизнес   
Прочетен: 4715 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 05.11.2008 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Или как да сме достатъчно подготвени, за да спечелим от ситуация на криза

Криза в Западна Европа и САЩ има и, абстрахирайки се от въпроса дали ще ни застигне, е важно всеки да измисли за себе си спасителен план, буфери и варианти за реакция. Важно е да се помни, че който има спестявания или „бели пари за черни дни” преди кризата, ще я усети много по-леко. Ако не разполагате с пари в брой или в разплащателна сметка/депозит или пък сумите, които имате са малки, е важно бързо да намерите начин да си набавите средства.

Важно е да съставите и примерен бюджет за следващите 6 месеца с оптимистичен, реалистичен и песимистичен вариант. Много полезно е да започнете да записвате всеки разход и приход в електронна таблица. На края на месеца ще се учудите, като видите, че 15-20% от разходите е можело да не се правят, а дори и повече, ако се изключат разходи като нова домакинска техника или GSM апарат.

Без писмени данни мозъкът е абсолютно неспособен да прави правилен анализ. Може да си спомните една-две прибързани и ненужни покупки, но само толкова. Детайлното записване ще ви позволи да видите всички ненужни покупки с един поглед. Ако видите черно на бяло колко пари ви отиват за цигари или алкохол или такси (скъпата алтернатива, когато закъснявате за някъде), може и да се стреснете и да ги откажете, като с отказа от алкохол или цигари ще подобрите и здравето си и евентуална криза ще има добър ефект за вас. Необходимо е просто да събирате всички касови бележки и да ги въвеждате в таблица по пера, а когато не ви дават този документ, да сезирате данъчните.

Спасителният план с варианти за реакция и буфери може да има следния вид:

а) Ако разходите надхвърлят приходите, например поради кандидат-студентски курсове, абитуриентски бал и др.:
- ще използвам спестяванията да поемат началния удар;
- ще потърся помощ от близки.

б) При продължително превишение на разходите над приходите:
- ще си търся втора работа;
- работа ще започне и неработещ член на семейството;
- ще рефинансирам кредитите си, за да намаля текущите вноски;
- ще се преместя в град, където имам собственост и няма да трябва да живея под наем;
- ще продам жилището си;
- ще емигрирам...

Важно е да осигурите определено ниво на спестявания, като това може да стане чрез:

- намаление на разходите;
- увеличение на приходите;
- оптимизиране на наличната собственост и активи, включително разпродажбата им;
- кредит със срок на погасяване над 10 г., а защо не 30 г. (така ще отложите плащане на главницата за след кризата, като дотогава ще имате време за реакция).

Ако обаче нямате спестовна култура, може да изтеглите парите за нещо важно, но да вземете и малко отгоре, които да използвате за ненужно потребление. Важно е кредита да не е с висока лихва, защото това би го обезсмислило като вариант. Може би при належаща нужда е по-добре да потърсите безлихвен или нисколихвен кредит от познати или работодателя

Добро ниво на спестявания е 3 или 6 пъти месечните ви разходи, плюс неизбежните големи бъдещи разходи.

За спестявания се приемат всякакви ликвидни активи като пари, депозити, облигации, акции (с презумпцията за опасност от неликвидност или промяна на цената), движими вещи (с презумпцията за неликвидност или промяна на цената). Ликвидността може да се измери чрез времето, за което можете да обърнете даден актив в кеш.

Намалението на разходите често е трудна стъпка, тъй като изисква промяна на навиците, има обещания към близки, които трябва да се изпълнят, например нов GSM, нов електроуред, ремонт и т.н. Често част от близките ви не вярват, че има криза или са на друга вълна, докато не ги удари кризата и не ви съдействат във взимането на превантивни мерки. Важно е да осигурите широка подкрепа за затягането на коланите в семейството и възможно най-много от близките и роднините ви да са приготвени за кризата, за да може първо да не ви потърсят за помощ в неподходящ момент и второ, за да може вие да търсите от тях помощ в подходящ момент. Подходящ подход е отлагане на разходи, особено на по-големи разходи, като нов автомобил или жилище.

Увеличението на приходите е зона, изискваща по-голямо въображение от намалението на разходите, и зона, понякога даваща по-големи възможности, защото често разходите не могат да бъдат намалени. Евентуална криза може и да е полезна, ако принуди младите в семейството да работят, което ще им създаде трудови навици и може да окаже благотворно влияние на цялостното им развитие в бъдеще.

Основни начини за увеличение на приходите са:
- допълнителна работа към настоящата работа;
- втора работа;
- квалификация или преквалификация с цел намиране на по-високоплатена работа (чрез влагане на време в самообучение или пари в обучение). Може би сега е моментът да станете програмист или друг вид инженер или въобще специалист, включително чрез курс в школа за следдипломна квалификация, който курс продължава до 2 г.);
- започване на работа от неработещ член на семейството;
- финансова подкрепа от богат близък.

Оптимизирането на наличната собственост може да донесе значителни позитиви. Често именно собствеността е белите пари за черни дни. Това може да са ненужен втори автомобил, жилище, което не се дава под наем, велосипед или ски, които не се ползват. Последните могат да бъдат продадени, включително по известния от филмите американски начин, чрез опит за разпродажба на всички ненужни вещи чрез излагането им пред дома. Защо не? Това е сравнително необикновен начин за справяне с кризата.
Ако имате спестявания е удачно да вложите усилия в запознаване с най-изгодните депозити на пазара и следенето на новостите, защото депозитите са динамичен продукт и може да се окаже, че сте пропуснали значителни приходи от лихви.

Един от обикновените начини за увеличението на доходите може да е намирането на съквартирант или квартирант (ако жилището е ваше). Може това да е близък със собствено жилище, който да даде имота си под наем и така реално да си поделите прихода от отдаването под наем на жилището му. За по-възрастното поколение е удачно даването под наем на личното жилище в търсен квартал и преместването в по-далечен квартал или малък град/село. Докато българските пенсионери мизерстват в скъпите си апартаменти, западните им „колеги“ ги дават под наем и отиват някъде, където разходите за живот са по-ниски, дори и временно, за един сезон, през лятото например. Във всички случаи никой не печели от задържането на ненужни активи.

Ако сте много добре подготвен за евентуална криза и тя наистина дойде, ще спечелите от нея, защото ще можете да си купите жилище, автомобил, бизнес или друга собственост на много ниски цени от тези, които не са били подготвени като вас и са претърпели загуби, например поради задължения към банка.




Гласувай:
0



1. анонимен - направих го
05.11.2008 12:51
Още в БГ не се говореше за кризата, а аз ве4е направих пове4е от гореописаните съвети и вярвайте ми в момента съм много доволна от резултата към активите си до този момент прибавих още! Успех и на вас....
цитирай
2. анонимен - общо взето правилно, но
05.11.2008 16:53
за мислене, че в рецесия може да се прави бизнес както препоръките към края на текста са съмнителни. правилото е в рецесия цари кражба и измама. нямайте доверие никому. всеки ще гледа да ве прецака. ще цари рекет и грабеж. най добре е да си купите едно зло куче.
цитирай
3. kostadin - Нещата могат да се решат с успех, ...
08.11.2008 19:19
Кризата е добре обмислен ход на финансоият връх в света.Богатите ще стават по богати ,а бедните ,вълците ги яли.
Нещата могат да се решат с успех,само ако си произеждаш всичко сам!Плащаш ли за нещо ставаш автоматически длъжник на банките.Всеки заем изтеглен от банка се заплаща от всички граждани в държавата.Инфлацията носи печаба за управляащите и банките- нищо ,че по дребните риби биват изяждани от по едрите.
Банките спекулативно ,чрез кредитирането увеличават паричната маса,като лакомията ги кара да печатат повече от необходимото хартиики измерено спрямо възможностите за произодство.Печатенето на още и още банкноти предизвиква инфлацията и по -бързото обедняване на народа .Хубава демокрация Важното е ,че произодителността на българите била ниска ,а заплатите високи Ха ха Пълна лъжа!Производителността на физическият човек се мери с часовете отдадени на работа и тя не може да се увеличава непрекъснато.Само машините са тези който повишават производителността ,но в крайна сметка оскъпяват произвежданият продукт.В момента в САЩ са на мода услугите ,а правителстото им чак сега се сети ,че банките не произеждат брутен продукт Смешници.Това означаа ,че банките възпитават и подържат най-мързеливата прослойка от непроизвеждащи нищо хора в света
цитирай
4. анонимен - DNINJA-Провокиран в отговор на Костадин
16.11.2008 20:31
Рядко пиша коментари.Обичам повече да ги чета,за да не влизам в излишна полемика.Но тук не можах да се въздържа.Явно предният читател не знае-БАНКИТЕ НЕ ПЕЧАТАТ ХАРТИЙКИТЕ!!!!!!Това право има само БНБ!!!.А затова трябва нареждане от правителството.Търговските банки могат само да отпускат парите които са привлекли като депозити,кредити от други банки и т.н.Това че раздават кредити не надува инфлация.Проблемът в САЩ не са нормалните кредити,а така наречените NINJA кредити.Най-общо казано-само срещу лична карта,без обезпечение.От там тръгна всичко.Ние/имам в предвид българите/нямаме такъв проблем.При нас доста трудно се отпускат кредити.А да не говорим,че сме и във валутен борд,където правилата са много строги!!!!
цитирай
5. kostadin - Има два начина Да излезеш от па...
16.11.2008 21:11
Има два начина
- Да излезеш от паричата система т. еда произвеждаш всичко необходимо в емейството
- Да дойде икономическа програма на някой Хитлер или Сталин.В света има едно богатство -това е човешкият живот ,ако хората работят ще имат просперитет
Кризата е системна и тепърва ще набира сила .Човечесвото е способно да произведе много по- малко ценостти отколкото банките чрез кредитите.
цитирай
6. kostadin - За анонимен - DNINJA
16.11.2008 21:24
Съжалявам те ,защото именно банките произвеждат инфлационните нови пари,чрез кредитната система .В момента парите са 800 пъти повече по света от колкото може човечеството да произведе, като продукция за 1 година-затова има криза.АЕко работеха със злато това не е в ъзможно да се случи,но харийките се печатат и най -вече в Сащ и то от астници-не от държавата Кенеди го убиха точно за неговото желание да установи отново монопола на държавата .

Сега повода е отказ на компютрите поради необикновенно големият риск на сделките -така са програмирани , в САЩ например около над 70 % от сделките на далавераджийте в глобален мащаб се извършват от машина
Огледай се в пликчето си за заплата-вече не получаваш 100лв на цяло.Пуснатите са прибрани от богатите,но точно това събрано съкровище е бомбата, която предстои да се взриви.Този които има 100- тачките ще може някак да я изкара Но работника залязва.
Какво им родиха главите да пуснат нови пари въз основа на решение за заем от обикновенните хора в крайна сметка.Това е допълнитела и смъртоносна за народите потоизстисквачка .
Всичко друго е приказки за лековерните.
След като капитализма се съгласява на национализация, то би трябвало да се замислиш много яко.
цитирай
7. анонимен - da
29.11.2008 02:39
Допускате абсолютна грешка като започвате да умувате от какво да се ограничите , вместо да насочите мислите си в посока - как да увелича доходите си.

А това за цигарите , алкохола и такситата - какво пречи да се спре използването им ........................ дори когато няма финансова криза :)

Или както казва Франк Лойд Райт – добрият приятел на “свободния архитект, урбанист и еколог” Ястребовски от филма “Опасен чар” - ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА ;)
цитирай
8. анонимен - Значи, който не използва хартий...
29.11.2008 16:55
Значи, който не използва хартийките няма да бъде засегнат от финансовата криза
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: biznesat
Категория: Бизнес
Прочетен: 184944
Постинги: 22
Коментари: 209
Гласове: 137
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031