Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2008 01:49 - Можем да създадем нови работни места в условията на криза
Автор: biznesat Категория: Бизнес   
Прочетен: 4453 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 21.11.2008 09:57


Българските компании трябва да продават инженерните и маркетинговите си услуги на Запад

Колкото и да са негативни новините относно задаващата се от Запад и Изток икономическа криза, България определено има потенциал да излезе сравнително суха от водата. 

Силните страни на страната ни са в сравнително ниската цена на труда и факта че сме в ТОП 10 в света като място за аутсорсинг, както и в креативността на българина. Доказателството е големия брой оферти в сайтовете за работа търсещи служители за аутсорс компаниите.

Вече има обявени съкращения в структуроопределящи компании като Кремиковци, Стомана Индъстри, Чугунолеене, Монбат, спиране на производства в Неохим и Агрополихим и с 30% по-ниски записвания за зимните и летните ни курорти.
Това е част от черната хроника на достигналите ни ефекти от световната криза, към които трябва да добавим ниски цени на селскостопанската продукция на световните пазари, ниски цени на цветните метали и другите суровини, които произвеждаме.
Постоянни са информациите за спиране на проекти в недвижимите имоти и увеличаване на безработицата поради уволнения в строителството.

Къде обаче има потенциал за развитие на бизнес и увеличаване на работните места в условията на криза?

Потенциала е в желанието на западните фирми да намалят разходите си в условия на криза, колкото и парадоксално да звучи на пръв поглед.

Единствените сектори в икономиката ни, които не са обявили намаляване на заетите са кол центровете обслужващи чуждоезични клиенти и аутсорсинг компаниите, разбира се може би с някои изключения свързани с автомобилната или финансова индустрия.

Секторът става още по-атрактивен с очакваното завръщане на български емигранти от чужбина.

Едни от най-разпространените аутсорсинг дейности са: 
- архитектурни решения
- дизайн
- програмиране
- маркетинг и ПР (Връзки с обществеността)
- кинопродукции
- шивашка и обущарска индустрии
- оръжейна индустрия

Аз например си поръчвам направата на банери от дизайнер в гр. Лом, като ми излиза по 30-50 лв. на банер, вместо от дизайнер в гр. София, който ще поиска над 100 лв. Това е аутсорсинг  от голям в малък град, от които много фирми може да се възползват.

По-същата логика, български център, може да работи за Bloomberg, като открадне няколко десетки работни места от САЩ или Унгария, където бизнес медията има екипи. Чрез интернет може да се вземе интервю от фонд мениджър във Франкфурт, еднакво лесно от София, Будапеща или Берлин.

Единствено от мениджърските умения на българските фирми зависи да успеят да продадат своите инжинерни, маркетингови или новинарски решения на чуждестранни партньори.

Вече има практика на българска компания с 300 души персонал, осигуряваща новини за Ройтерс, Дау Джонс и други агенции, събирани на близо 30 различни езика и разпространявани на 5 от основните световни езици.

По подобен начин маркетинг агенции и дизайнерски студиа, могат да предложат идеите си на чуждия пазар.
Отклик определено би имало, тъй като западните компании в момента упорито търсят начин да намалят разходите си. Вече има някои български комуникационни агенции, които предлагат брандинг мениджърство на чужди сайтове.

Например дистрибутор за България на немска техника, много лесно може да предложи на немската компания-производител, създаването на кол център, който да обслужва немските му клиенти.

Дизайнерско студио може да се преорентира към работа за чуждестранните пазари, защото клиентите му в България вероятно ще намалят поръчките си.

В крайна сметка кризата може да се окаже положителна за натрупване на опит у българските компании в реализирането на проекти в чужбина.

Колкото и да е в страни от бизнеса й, българска банка може да предложи на западноевропейската си банка-майка създаването на кол център в България, който да намали разходите на банката-майка в текущите тежки условия. А защо да не видим и пренасянето на цели банкови бек офис отдели от Италия, Австрия или Франция у нас?

Реализирането на всичко това ще зависи от наличието на мениджъри в България, които да организират този процес.

Работата за чуждестранна компания има значителен макроикономически ефект, защото се реализира износ в конвертируема валута (чрез заплатата, осигуровките, разходите по поддръжка на офис и печалбата за българинът предприемач), което осигурява увеличаване на паричното предлагане у нас, за разлика от работа за българския пазар, която в общия случай представлява завъртане на едни и същи пари вътре в икономиката. Така аутсорсингът може да замени износа реализиран от старата икономика в лицето на металургията, електрониката и химията.

В текущата пазарна ситуация опитите да се развива бизнес в България, може да носят повече рискове от опитите да се продадат определени услуги на чуждестранни фирми.



Тагове:   криза,   нови,   места,   можем,


Гласувай:
0



1. анонимен - Dosta tendenciozen komentar
21.11.2008 12:16
Ne smyatam che s autsorsing na neznachitelni dejnosti v Bulgaria mogat da budat preodolyani negativnite efekti ot svetovnata finansova kriza. Pri polozhenie, she osnovnata chast ot GDP se dulzhi na dejnosti v oblasta na nedvizhimite imoti, a ne na realno proizvodstvo mi se vizda napravo smeshno da se tvurdi che dejnosti v sferata na uslugite mogat da izvedat ikonomikata ni ot kriza. V tozi red na misli ne smyatam che Investor.bg mogat da si pozvolyat da publikuvat takiva statii.
цитирай
2. анонимен - ИТ сектора е втори след строителството
21.11.2008 13:35
така че защо да не стане 1-ви, а има адски много аутсорсинг и на други неща - архитекти, кол центрове, маркетинг, дизайн
строителството нищо не прави, защото завърта парите тук, а аутсорсинга внася пари отвън и увеличава паричната база
цитирай
3. анонимен - Голям оптимизъм
21.11.2008 13:53
Приятел,
принципно си прав, но с две думи - това е капка в морето. Продукцията на някой голям завод на ден е колкото годишния оборот на всичките ни кол центрове, така че няма да ни помогне да закърпим баланса този бизнес. А относно добавената стойност на такъв тип дейност (особено кол центровете) не искам да говоря - превръщаме се в индийците на Европа. Вместо да впрегнем знаещите езици, финанси и технологии да произвеждат нещо иновативно и стойностно, ние ще ги роботизираме и забиваме в нещо толкова неперспективно.
цитирай
4. анонимен - кол центровете да
21.11.2008 13:59
но другите аусорсинг не са затъпяващи
имам позната в кол център с Полски и взима 900 лв., а преди работеше за по 400-500 лв.
така че просто е идеално за много хора
цитирай
5. анонимен - Саша Безуханова: Световната криза ...
21.11.2008 14:12
Саша Безуханова: Световната криза е шанс за ИТ сектора
http://com.investor.bg/?cat=261&id=72008
цитирай
6. prodigal - Хубав пост, този сектор наистина се ...
22.11.2008 13:28
Хубав пост, този сектор наистина се развива бурно в последните години и ще е един от малкото, които няма да бъдат засегнати сериозно от кризата. Дори както си писал може да я използва, за да се развива. По-принцип всяка криза е и възможност за предприемчивите и иновативни хора в почти всяка област, а дори често създава цели нови сектори в икономиката. Разбира се винаги има хора, които предпочитат да се вайкат вместо да търсят варианти за справяне със ситуацията, което както знаем на никой не е помогнало.

Поздрави
цитирай
7. анонимен - komentarat e gola voda
22.11.2008 20:10
Komentarat e napalno pogre6en.
Citiram i komentiram:
Секторът става още по-атрактивен с очакваното завръщане на български емигранти от чужбина
V uslovijata na globalna kriza nikoi njama da se varne v BG a 6te si natiska parcalite kadeto e, za6toto dori i da ostane bez rabota, socialnite mu pomo6ti sa po-visoki ot tezi v Bg (v purchasing power)

"Силните страни на страната ни са в сравнително ниската цена на труда и факта че сме в ТОП 10 в света като място за аутсорсинг, както и в креативността на българина. Доказателството е големия брой оферти в сайтовете за работа търсещи служители за аутсорс компаниите."
V uslovijata na kriza, golemite firmi parvo zatvarjat podelenijata si v 4ugbina. Tova e fact.
Dori i da imat gelanie (i da e po-logi4no da ousource - vat), socialno e nedopustimo i pravitelstavata im njama da im go pozvoljat. Nima si predstavjate, 4e utre Renault 6te izljazat i 6te kagat, 4e delokalizirat vsi4ko v Rum? Ta nali rabotnicite 6te gi razkasat!!!

"Едни от най-разпространените аутсорсинг дейности са:
- архитектурни решения
- дизайн
- програмиране
- маркетинг и ПР (Връзки с обществеността)
- кинопродукции
- шивашка и обущарска индустрии
- оръжейна индустрия"
palni gluposti - pove4eto ot tezi produkti sa s visoka dobavena stoinost - design, marketing. Tendncijata e firmite da delokalizirat deinostite s niska dobavena stoinost i da si zapaozvat v ka6ti tezi s visoka dobavena.
i vaob6te ne razbiram za6to se hva6tate tolkova za tezi call-centers? Na nas ni trjabavt ingineri i programisti, ne telefonisti
цитирай
8. анонимен - Новый форум для женщин
24.10.2012 00:16
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=890">http://www.justlady.ru</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: biznesat
Категория: Бизнес
Прочетен: 185355
Постинги: 22
Коментари: 209
Гласове: 137
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930