Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 15:47 - Защо сега е идеален момент за продажба на дялове в договорни фондове?
Автор: biznesat Категория: Бизнес   
Прочетен: 1547 Коментари: 0 Гласове:
0



Особено ако сте институционален инвеститор като пенсионна или застрахователна компания

Борсите падат, а от договорните фондове има ускорени тегления. Веднага в главата ми възникват няколко идеи, защо момента е добър за теглене от договорните фондове.

Първо фондовете на теория са по-бавни от SOFIX, защото имат кеш, облигации, неликвидни акции. Затова сега когато пазара се срути, ДФ падат по-бавно, а когато пазара качи, те ще качват по-бавно и сега (или където се очаква да е дъното) е добър момент човек да се раздели с инвестицията си в договорни фондове и да влезе директно в акции. Това е само преценка, не е препоръка. Разбира се трябва да се прецени внимателно какви акции да се купят, но както видяхме и фонд мениджърите не се справят добре с избора, така че ....

На теория, тъй като портфейлите с акции, облигации и кеш са по-бавни от индексите при движения и нагоре и надолу, при високите цени на акциите трябва да се влиза във фондове (за да може спадът е по-малко болезнен), а при ниски да се излиза от фондове и да се влиза в акции (за да може ръста след това да е по-силен).

Но да влезем по-навътре в конспирациите. Ако сте пенсионен фонд (а тези инвеститори държат основните пари в договорни фондове), защо не си поискате парите, за да принудите фондовете да продават акциите си на пазара и да ги изкупите евтино?

Нещо повече продажбите на договорните фондове ще увлекат други паникьосани инвеститори и ще се получи лавина, която ще напълни съответния институционален инвеститор с поевтинели акции.

За съжаление на договорните фондове, ако пенсионните фондове си изтеглят парите от тях, активите им ще намалеят до неузнаваемост и управляващите дружества ще бъдат принудени да увеличат таксите за обслужване, за да оцелеят. Това от своя страна ще отблъсне и без това отблъснатите вече потенциални инвеститори в договорни фондове.

Мнението не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.


Тагове:   момент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: biznesat
Категория: Бизнес
Прочетен: 185792
Постинги: 22
Коментари: 209
Гласове: 137
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930