Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 09:17 - Бихте ли се поставили в нечия друга финансова ситуация? А бихте ли приели съвет?
Автор: biznesat Категория: Бизнес   
Прочетен: 2466 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 26.04.2011 09:19


Всеки човек се намира в определена финансова ситуация и специфична склонност към риск. Всички знаем, че едни не смеят да вложат и лев в рискови активи като акции, а други никога и не помислят за депозити. Едни никога не работят за заплата, а са предприемачи, а други ги е страх да не загубят работата си.

Както често се говори, че българските бизнесмени са женени за бизнеса си и трудно го продават, обикновените хора също развиват емоционални чувства към имотите си, към акциите си и дори към месечния им дефицит или излишък.

Едни са нервни когато месечният им баланс е положителен. Това за тях значи, че не поемат достатъчно риск. Други пък са нервни когато месечният им баланс е отрицателен. За тях това означава, че са поели прекалено голям риск.

Може би, за да избегнат емоциите, фирмите често ползват външни консултанти. При големите корпорации това е постоянно, докато физическите лица рядко го правят.

Въпросите които изникват са дали купуването на спокойствие или поемането на риск са по-важни и с какво друго да бъде земенен адреналина, с който ни зарежда поемането на риск.

Имам ли хазартна зависимост, тоест силно вътрешно желание за правене на залози, за правене на предположения и следене на реализацията им, желание за изпъкване над околните, тоест за повече пари, за по-хубава кола, също е важен въпрос.

Възможно ли е хората да променят навиците си, въобще, ако разбира се животът не ги принуди?

Разбира се има безброи много типове хора. Един от често срещаните типове на борсите е този на загубилите имоти, спестявания, социална среда и дори разсъдък, след загуби, често класифицирани като нечовешки.

Извън борсите често се среща тип хора, които живеят ден за ден, хора заемащи средства за текущо потребление, без ясна визия за връщането им.

Това, което е характерно за всички хора обаче е, че сравнително рядко се правят баланс и отчет, какъвто фирмите са задължени да правят ежегодно или тримесечно, или дори месечно. Това от своя страна затруднява забелязването на диспропорциите в личните бюджети.

Хората управляват бюджета си сами, рядко заедно със съпругата/съпруга и още по-рядко с помощта на други хора, някои от които, разбира се, дават катастрофални съвети. Докато бордът на директорите на фирмите често е от 5 човека, а освен тях и други хора дават обосновани мнения.

Все пак има спасителен остров за хората, претърпели инвестиционно фиаско и той е получаването на заплащане срещу личен труд.

Така на тъмно понякога се предприемат доста неразумни действия. Може би затова е удачно да се ползват външни консултанти, но едва ли някое физическо лице ще го направи, ако не е достатъчно богато и мъдро, защото желанието лично да управляваш своя финансов кораб е непреодолимо.

Какво обаче би станало ако хората с определена финансова ситуация погледнат ситуацията на други и имат възможност да дадат съвет? 

Да разгледаме няколко примера и да преценим какви са най-добрите стъпки за преструктуриране на активите и пасивите на съответните хора.

Първи портфейл от активи и пасиви:

- 4 апартамента в София, от които един за постоянно обитаване, един за почивка или гости, един се отдава под наем за 500 лв. и един стои заключен;
- месечен положителен семеен баланс от 500 лв.;
- спестявания за 10 000 лв. в банков депозит.

Втори портфейл от активи и пасиви:

- акции за 200 000 лв.;
- месечен отрицателен семеен бюджет от 500 лв., поради лихви за кредити;
- недвижим имот, в който живее семейството.

Трети портфейл от активи и пасиви:

- акции за 2 млн. лв.;
- собствено жилище;
- положителен месечен баланс от 2 000 лв.;
- депозити за 50 000 лв.

Четвърти портфейл от активи и пасиви:

- жилище, в което живее семейството за 2 000 000 лв.;
- месечен отрицателен бюджетен баланс от 25 000 лв., поради лихви за кредити;
- акции за 1 000 000 лв. ;
- кредити за 1 300 000 лв.

Какво ще кажат другите, ако от държатели на портфейли 2, 3 или 4 станат държатели на портфейл като първия?

Какво би казал държащият първи портфейл на държащите втори, трети и четвърти портфейли?

На държателя на втори портфейл вероятно би казал, да продаде част от акциите, за да погаси кредити и да направи месечния си баланс балансиран.

На държателя на трети портфейл вероятно би казал да увеличи ползването на свободно време, да създаде хобита и да работи за обществото.

На държателя на четвърти портфейл би казал да се премести в по-малко жилище, като ползва останалите пари за погасяване на кредити.

Какво би препоръчал обаче държателят на четвърти портфейл на държащия първи портфейл?

Вероятно би му препоръчал да си продаде всички имоти, с изключение на един и парите да вложи в акции.

Защо обаче първият няма да се вслуша в четвъртия, а четвъртият - в първия? Защото въпросът е емоционален.

Примерите в постинга са случайно измислени.



Гласувай:
1



1. evrazol - Малко е повърхностна съпоставката
26.04.2011 22:04
За достигане на едно ниво е изминат път, създадени са контакти, сработили са механизми. Без тази виртуална /а понякога и съвсем реална/ опора всички ще реализират загуби, сменяйки местата си. По същата причина българския израз: - Ти ми дай пари, акъл не ми давай! - не е довеждал никога до добър край.

Въпросът съвсем не е емоционален, а диалектически.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: biznesat
Категория: Бизнес
Прочетен: 184525
Постинги: 22
Коментари: 209
Гласове: 137
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031